Lavaš
2014 Arménie - Lavaš, příprava, význam a vzhled tradičního chleba jako výrazu kultury v Arménii
2020
Lavaš (լավաշ) je tenký chléb, obvykle kvašený, tradičně pečený v hliněné peci a je jedním z nejrozšířenějších druhů chleba v Arménii. Slovo լավաշ (lavaš)je spojeno s arménským dialektem լափ lap, լուփ lup, լովազ (lovaz -dlaň) nebo լավազ (lavaz -velmi tenký). Lavaš se vyrábí z mouky, vody, droždí, cukru a soli. Před opečením se někdy posype semínky sezamu nebo máku. Těsto se tradičně vyválí na plocho a připlácne na horké stěny hliněné pece. V roce 2014 byl "Lavash, příprava, význam a vzhled tradičního chleba jako výrazu kultury v Arménii" zapsán na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Americký prezident Gerald Ford vybral obraz "Arménské ženy pečou lavaš" arménského malíře Manuela Tolegianado sbírky dvoustého výročí Bílého domu.